huhhhh!!!!!!...mmg xtahan betoi tgk kek karamel nih.....bila la nk buat nihhhhh...dugaan betoi laaaaa....huhuhuuuuu....apa²pun..i akan buat kek nih....MESTI....WAJIB...& JANJI...hiiiihiii...semangat berkobar² dah nih......janji tau!!! kena buat..... selamat mncuba unt aku juga...hihiiii
(resepi tlh dkongsi dr rakan fb)
KEK KARAMEL
- GULA HANGUS
- 2 @ 4 sudu besar gula
- Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang
- Bahagian atas ( karamel )
- 1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
- 70 gm gula castor
- 1/2 sudu teh vanilla
- 3 kuning telur
- kacau sebati..kacau dngn perlahan
- Lapisan kek (A)
- 140 gm tepung gandum
- 70 gm gula castor
- 3 kuning telur
- 135 ml air
- 1 sudu teh baking powder
- 45 ml minyak
- 1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
- 2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
- 3. Biarkan sebentar
- Meringue (B)
- 6 telur putih
- 70 gm gula castor
- 1 sudu teh krim tar2
- pukul hingge kembang dan tak menitis..
- campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik
- 1. Masukkan karamel dalam loyang
- 2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
- 3. Panaskan oven selame 10 minit .
- 4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
- 5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.
- 6. Gune loyang 8 @ 9 inci
nak rasa
ReplyDeletekna buat dulu la baru leh rasa...hihiiiii...
ReplyDeletesedapnye.... tgk rupe pun da taw... ;)
ReplyDeletemmg sedappun..jom pakat² buat kek nih...hihihi
ReplyDeletenice blog.anyway done following ur blog..feedback is needed.tq.. http://aminadia2010.blogspot.com
ReplyDelete