Anda pengunjung ke...

Wednesday, December 14, 2011

Jom Bakar,Masak & Ngappppp !!!!!!



Dream BigDream Big

huhhhh!!!!!!...mmg xtahan betoi tgk kek karamel nih.....bila la nk buat nihhhhh...dugaan betoi laaaaa....huhuhuuuuu....apa²pun..i akan buat kek nih....MESTI....WAJIB...& JANJI...hiiiihiii...semangat berkobar² dah nih......janji tau!!! kena buat..... selamat mncuba unt aku juga...hihiiii
(resepi tlh dkongsi dr rakan fb)

KEK KARAMEL 


bahan bahan


  • GULA HANGUS
  • 2 @ 4 sudu besar gula
  • Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang
  • Bahagian atas ( karamel )
  • 1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh 
  • 70 gm gula castor
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • 3 kuning telur
  • kacau sebati..kacau dngn perlahan
  • Lapisan kek (A)
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula castor
  • 3 kuning telur
  • 135 ml air
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak

  • 1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
  • 2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
  • 3. Biarkan sebentar
  • Meringue (B)
  • 6 telur putih
  • 70 gm gula castor
  • 1 sudu teh krim tar2
  • pukul hingge kembang dan tak menitis..

  • campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik
  • 1. Masukkan karamel dalam loyang
  • 2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
  • 3. Panaskan oven selame 10 minit .
  • 4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
  • 5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.
  • 6. Gune loyang 8 @ 9 inci

5 comments:

  1. kna buat dulu la baru leh rasa...hihiiiii...

    ReplyDelete
  2. sedapnye.... tgk rupe pun da taw... ;)

    ReplyDelete
  3. mmg sedappun..jom pakat² buat kek nih...hihihi

    ReplyDelete
  4. nice blog.anyway done following ur blog..feedback is needed.tq.. http://aminadia2010.blogspot.com

    ReplyDelete